Karmsund folkemuseum
 
 
 
 

Miljømuseet Dokken

Under Museumsjazz 2013Oversikt over DokkenDokken er en hel liten bydel fra Haugesunds “barndom” tidlig på 1800-tallet. Museet har overtatt husene på Dokken på Hasseløy og innredet dem med møbler og ting. Så i dag gir husene et godt innblikk i hvordan fattige og velstående levde i området. Her er salteri og bøkkerverksted, butikk og bedehus.

En fotoutstilling viser livet mellom husene. De sju museumshusene forteller også en bygningshistorie. Tilsammen avspeiler de de viktigste plan- og konstruksjonsformene i Karmsund på 1800-tallet. I tillegg som de også godt viser stilutviklingen.

I 1997 bygget museet en stor ny utstillingsbygning for båter på en tomt i Dokken, her var det tidligere et sjøhus. Her kan man nå studere museets samling av båter for årer og segl. Mest iøynefallende er en fraktebåt fra 1840-årene med “veng” over akterdelen.

I 2007 fikk museet hånd om bygningsmassen i nord, Haugeverven, skipsverftet til John Hauge. Her er det informasjon med sommerutstilling, museumsbutikk og enkel kafé.

Miljøet i Dokken utmerker seg ved sin autentiske karakter. Selv om den travle byen pulserer på alle kanter, står tiden stille på det avskjermete museumsområdet. De små bygningene, det gressvokste terrenget og nærheten til sjøen vitner om vilkår for kommunikasjon, bolig og samvær helt annerledes enn i den moderne byen omkring.

Vil du vite mer om bygningene i Dokken, følg lenkene under:

Bedehuset Zion 

Losahuset

Ferkingstadhuset

 

Andre nettsteder

Arkiv

Hva skjer?

Loading...

Følg oss på Facebook