Karmsund folkemuseum
 
 
 
 

Tonjer fyr

tonjer-fyr-fra-sjc3b8en

Tonjer fyr ligger på Sørhaugøy, den nordligste av Vibrandsøyene, nord vest for Haugesund sentrum. Anlegget består i dag av en hvit bygning med tårn, et rødmalt sjøhus og brønner. Tidligere har det også vært uthusbygning og oljebod. Tonjer er led-fyr og ett av 20 fyr bygd i perioden 1840-50.

Det var det rike sildefisket utenfor Haugesund fra 1808 -1870 med økt handel og utenriksfart som økte behovet for flere fyrlykter. På øyen finner en også rester av anlegg fra 2. verdenskrig.

Fyret ble fredet ved lov av Riksantikvaren  i 1998 som «særlig velbevart fyranlegg», det vil si at få inngrep har endret dets opprinnelige karakter. Sørhaug, eller Tonjer fyr, som det også kalles ble anlagt som fyrstasjon i 1846.
Sørhaugøy er den nordligste av Vibrandsøyene. Den er ikke landfast eller forbundet med de øvrige øyene. Fyret ble nedlagt i 1952 og kjøpt av skipsreder Knut Knutsen. På 1970-tallet gjennomgikk det en større rehabilitering i regi av frivillige og ble gitt i gave til museet. I mange år disponert Haugesund Sportsdykkerklubb fyret. Nå pågår større restaureringsarbeider på byningene.

Les om Tonjer fyr:

Artikler publisert i Årbok for Karmsund 1999-2000:
Museet og Tonjer fyr – av Carl Egil Buch
Sørhaugøy fyrstasjon – livet ved Tonjer gjennom hundre år – av Mads Ramstad

På Digitalt Museum:

Fyrbolig

Andre nettsteder

Arkiv

Hva skjer?

Loading...

Følg oss på Facebook