Karmsund folkemuseum
 
 
 
 

Pionerkvinner i Haugesund

PlakatUtstillingen Pionerkvinner i Haugesund er Karmsund folkemuseums bidrag til markeringen av stemmerettsjubileet 1913/2013. Her presenteres de 15 første kvinnene som ble valgt inn i bystyret.

Utstillingen spenner over en periode på 20 år, fra 1901 da Lydia Amundsen, som første kvinne, fant sin plass i bystyresalen som representant for Avholdspartiet. Avholdssak, kvinnesak, omsorg for vanskeligstilte, barn, gamle og syke var saker de var opptatt av privat, og som de nå fikk arbeide med i politiske organer.

Kvinnene fikk sin skolering i ulike organisasjoner, som Det Hvite Bånd, Sanitetsforeningen, Haugesund Stemmerettsforening og Det Norske Avholdsselskap. En viktig kraftkilde var Haugesund Kvinneråd, stiftet i 1906 og tilknyttet Norske Kvinners Nasjonalråd. Derfor var det naturlig å ta med noen av disse foreningene i utstillingen. 

Gina Krog, Gustava Kielland og Ragna Nielsen er tre kvinner som spilte en viktig rolle for likestillingsarbeidet i Norge.    

På denne siden kan du lese om pionerkvinnene i Haugesund, organisasjonene og litt om arbeidsliv og yrkesmuligheter på pionerkvinnenes tid.

Vil du viter mer? – følg lenkene under

Begynnelsen
Pionerkvinnene
Politiske partier
Gina Krog
Gustava Kilelland
Ragna Nielsen
Norsk kvinnesaksforening
Det Hvite Bånd
Kvinner i arbeidslivet
Yrkesvalg for borgerskapets kvinner
Haugesund Husmorskole
Sitater fra stemmerettsdebatten
Barneregler
Tidslinje

 

Andre nettsteder

Arkiv

Hva skjer?

Loading...

Følg oss på Facebook