Karmsund folkemuseum
 
 
 
 

Utstillinger

Faste utstillinger

Utstillingen Fra jord til bord

 

Frå jord til bord

Utstillingen er en moderne fremstilling av 400 års jordbrukshistorie. Se museets rosemalte skatter og hør folketoner om mat og dyr. Her er lekekrok med både traktor og alle dyrene som hører til på en gård.

 

 

byhistorisk-foto-karmsund-folkemuseum

 

 

Byen som gikk i land

En koprimert utgave av Haugesunds historie fra 1854 til 2004. Historien blir fortalt gjennom tablåer, bilder og tekst. Les mer om Byen som gikk i land.

kiste-i-sjc3b8fart-foto-terje-stc3b8rksen

 

 

 

 

 

Sjøfart og fiske

Jordbruket sikret det daglige brød og fisket ga inntekt. Årer og seil preger fiskeri- og sjøfartutstillingen. I utstillingen kan en se mange skipsmodeller.

karmsund-folkemuseum-krone

 

 

 

 

 

 

Heim og nærmiljø

Brudekroner, lys og varme, byborgerens spisestue og bondestuens rosemalte kister og skap og vevde tepper. Skomaker, krambod fra byens barndom og klasserom fra 1910. Mer om heim og nærmiljø.

 

 

 

 

 

Skiftende temautstillinger

 

180206_Plakatmal_TINGENES_TILSTAND_A3_ORG-724x1024

 

 

Tingenes tilstand – en utstilling om museets samlinger

Karmsund folkemuseum huser Haugalandmuseene sin nye utstilling. I 100 år har museet samlet inn kulturhistoriske objekter. Når er tiden kommet for en gjennomgang – en revisjon av samlingene. Gjenstandene står i fokus og vi byr på refleksjon rundt museet,  innsamling, avhending og etikk. Vi flytter samlingsarbeidet ut i utstillingsrommet og inviterer besøkende til å vurdere gjenstandenes betydning. Mer informasjon om utstillingen finner du her.

 

 

 

 

batmodeller-001-lite

 

 

Båter på Haugesund havn

En liten monterutstilling som viser modeller av båter som hadde sitt virke på Haugesund havn fra 1930 til slutten av 60-tallet. Båtene er slepe- og føreskuter som trafikkerte begge sider av Karmsundet på strekningen Haugesund-Kopervik, og tilhørte firmaet M. Leknes Transport.

 

 

Tidligere utstillinger

 

KarmsundFolkemuseum_plakatA4

 

 

Smil til fotografen – foto i 150 år

I denne utstillingen spiller museets fotosamling hovedrollen. Gjennom fotografiene  får vi innblikk i den teknologiske utviklingen, typiske motivvalg opp gjennom historien og bruk av bilder. Bilder ble  blant annet  og også brukt til underholdning. Aktivitetene i utstillingene passer både for voksne og barn.

Utstillingen står fra 17. januar 2016 til 2017.

 

Fra utstillingen Haraldsstøtta - for Haugesund, for Norge, for alle?

 

 

 

Haraldsstøtta – for Haugesund, for Norge, for alle?

Haraldsstøtta, reist i 1872, står i dag som et monument over en samlet nasjon. Riksmonumentet minner oss ennå om sagatid, vikingkonger og nasjonalromantikk. Med monumentets vide utsyn mot horisonten i vest, åpner vi opp for nye perspektiver. Utstillingen mars 2014- august 2015.

 

 

 

 

Pionerkvinner i Haugesund

I forbindelse med stemmerettsjubileet 1913/2013 har museet laget en utstilling som løfter fram byens første kvinnelige kommunestyrerepresentanter. Mer informasjon om kvinnene og kvinner livskår og organisering finner du på nettutstillingen vår.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Langt langt borte saa han noget lyse og glitre"

 

Spor på stedet

En utstilling om engasjement, dialog og identitet, med historier fra det mangfoldige Norge, med mennesker som har satt spor etter seg i lokalmiljøet. Alle har en unik historie å fortelle … Spor på stedet er et samarbeidsprosjekt i museumsnettverket for minoriteter og kulturelt mangfold. Utstillingen står fra 5. september til 21. desember 2012. Les mer om Spor på stedet.

 

plakat-mitt-skip-liten

 

 

Mitt skiper lastet med … skipsfart i hundre 1910-2010

Utstilling om skipsfarten i haugesunddistriktet er laget i samarbeid med Haugesund Rederiforening  til 100-årsjubiléet. Utstillingen er tatt ned, men historien lever.
Les mer skipsfartshistorie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 b lafter hus bilder 039

 

 

Laft et hus

Lafting er en tusenårig byggeteknikk som forsatt er i bruk. Teknikken består i man legger tømmerstokker vannrett oppå hverandre med hakk til lafteknutene i hjørnene. Husene blir ofte laget som byggesett. Aktivitetsutstilling i spesialutstillingshallen i mars og april.

 

Dame med flagg. Oval

 

Hardangerdrakten før og nå

Hardangerdrakten var en gang nasjonaldrakt. Utstillingen viser en variant av av hardangerdrakten ut i fra gamle draktdeler, en drakt satt samme av eldre bunadsdeler, en barndrakt og et knippe eldre bringeduker og belter. Museet har laget utstillingen i samarbeid med Anny Helen Guldbrandsen som har studert folkekunst med spesialisering på bunad og dåpstøy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andre nettsteder

Arkiv

Hva skjer?

Loading...

Følg oss på Facebook